måndag 10 augusti 2009

Netanyahu och bosättningar

Suck. Det är ordet som beskriver känslan. Denna evinnerliga konflikt. Oavsett om det nu är så att de bosättningar som det nu tvistas om har juridiskt stöd eller ej är det ju synnerligen jävligt olämpligt och onödigt.

Jag är alltså ingen anhängare av Netanyahu, jag tror han inte är personen på den sidan konflikten för att någon fredsprocess skall - återigen.... - upptas. Dock undrar jag sedan - därmed - vilken på den andra sidan som är lämplig part för det ändamålet? Hamas? Fatah?

Att Netanyahu åter sitter vid makten säger mer om konflikten än - vilket inte vänsterpacifister samt andra i detta avlånga land eller annorstädes vill begripa - om staten Israel och dess invånare. Att Netanyahu åter sitter vid makten är naturlig följd av det som ledde fram till ingreppet i Gaza.

Att slänga sig med begrepp som "ockupation", "etnisk rensning", "skurkstat" och annat -vilket ju de facto görs - är ju rent löjeväckande.

Man yrkar på handelsembargo mot den enda demokratin i regionen, men vill inleda samtal med terrororganisationer vilka är fundamentalt islamistiska. Vad förväntas uppnås i dylika samtal om den part man talar med kanske inte ens, troligtvis, vill hålla sig till sanning. Har tidigare tagit upp det faktum att det är tillåtet, ja till och med en plikt, att ljuga om krig råder. Heligt krig, var det inte så det hette, kriget mot USA (den store Satan), judarna och de sionistiska korsfararna? Hittar dock inte i skrivande stund inlägget men det är bara att googla. Ljugit har man också om allehanda siffror kring dödade - gärna har man också kallat dem civila. (Se gärna länk)

Vad skall man då säga om vår rapportering här då? Avskyvärt är mitt ordval. De framljugna siffrorna köps rakt av - TT är verkligen en sorts Terroristernas Telegrambyrå - och annat som skulle kunna visa på något annat förvrängs eller kommer inte fram, tur är finns andra som bevakar. När läste du om israeliska civila offer, lemlästade av raketer, för att nämna något?

Från föregåndende länk:
"Jämför: 2.290 dagar av dagliga raketanfall. 1177 människor i Israel dödade. Samtliga civila.
Med: Israel reagerar. In i Gaza. 21 dagar. 1200 palestinier dör, varav högst 1/3 civila dödade. Resten var beväpnade. (De 1.200 offrens namn är redogjorda för.)"

Siffror siffror. Civila är civila och allt dödande är illa. Så är det. Men lägg sedan till det faktum att Hamas nyttjade civila som sköldar, betänk det i förhållande till detta:
"Förberedelser inför möjliga etiska dilemman började redan på planeringsstadiet av Operationen. Under Operationens gång har ett flertal mått och steg vidtagits för att minimera skadandet av de boende i Gaza: Över 1.250.000 flygblad delades ut, telefonvarningar gjordes till över 165.000 invånare i Gaza och ”Roof Knocking"-tekniken användes i stor utsträckning."
Man upplyste alltså om sina avsikter! Så var det med den etiska rensningen!

Det är med dessa ledare man önskar samtala, dessa ledare vilka lägga allt bistånd - varav en stor del kommer från Israel - på vapen. Det finns ett samband mellan bistånd och våld, se detta inlägg. Förbryllande va? Annat som är förbryllande är Yvonne Grens artikel "Förbryllad i Gaza" som jag återger i dess helhet

Mycket finns att orda om. Mycket har jag redan orda om och det får räcka. Det jobbiga med konflikten - utöver att den är jobbig i sig - är att behöva bemöta allt dravel. Tyvärr är ju det vad man får ägna sig åt när allehanda dyngspridare är igång. Jag har sagt mitt och min ställning är klar. Jag är för en tvåstatslösning men det förutsätter ju en utveckling åt rätt håll från palestiniernas sida. Sluta raketera och lägg det bistånd på att bygga upp infrastrkturen, låt folk få komma igång med handel och få en vardag, så kan gränserna öppnas och en ekonomi få komma igång. Acceptera och erkänn Israel - det gäller såväl palestinier och dess förvanter som herrar Ohly med anhängare i vårat avlånga land.

Sluta käbbla om ockupation. Gaza var utrymt 2005.
Sluta käbbla om ockupation. Det har aldrig funnits något palestinskt/arabiskt palestina - inte, som de själva säger, sedan urminnes tider. Sist det var en stat där nere hette den förvisso Palestina men det var en judisk stat ockuperad av romarna, som jag förstått var det också romarna som döpte landet till Palestina för att driva gäck med de envisa judarna.

Balfourdeklarationen gällde ett mkt större territorium som en tänkt judisk stat, nuvarande Israel och de palestinsa områdena samt Jordanien som då kallade transjordanien och mer eller mindre gavs bort. Kolla kartan och se vilket område det är. Hamas och anhängare är inte nöjda förrän - som de uttalat, och som inte Fatah sagt emot - Israel är utplånat på kartan och gärna dess folk med dem. Då är en fred uppnådd i regionen som de kan acceptera.

Jag hoppas dock och vill ännu tro det är möjligt med fred. Men då krävs det mer än de enahanda krav som ropas ut från diverse håll. Då kan det också vara klokt att inte, likt Sahlin, marschera under Hizbollahflagg - ja, att överhuvud taget inte ha med dylika att göra. Sen, när (om), det tar sitt förnuft till fånga, då kan man inleda samtal. Men samtal med dylika rörelser utan detta som grund - demokrati och mänskliga rättigheter - är bara ren och skär dumhet.

Nå, det var det. Nu har jag orerat färdigt om detta. Mitt fokus och min energi ligger på annat just nu - även om hjärtat finns kvar i frågan - som är lite mera inhemskt. Här några länkar jag slänger upp för att runda av det hela, fler finns. Länk, länk, länk, länk .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar