måndag 3 augusti 2009

Arbetslöshet

Kommer senare att återkomma med ett inlägg om "Kreativ förstörelse" och tänker här inför det redovisa några intressanta siffror. Siffror som har med den värld som "den girige kapitalisten" är med och skapar, tanken om en värld av arbetslösa massor, offer för teknikens/effektiviserings utveckling vilket enbart gynna "den girige kapitalisten" och dennes fete bankkonto.

Johan Norberg (bok) har redovisa några böcker och essäer vilka förutsett en värld med ökad arbetslöshet - arbetstillfällenas upphörande typ. Landet som siffrorna nedan avser är givetvis "kapitalismens ondskefulla pärla" USA:

År / (Litteratur) / Antal jobb som skapats i netto sedan dess


  • 1998 / (Pat Buchanan: The great betrayal; John Gray: False Dawn) / + 13 miljoner
  • 1997 / (Göran Rosenberg: I vårt lönearbetes svett) / + 15 miljoner
  • 1996 / (Hans-Peter Martin & Harald Schuman: Globaliseringsfällan) / + 18 miljoner
  • 1995 / (Jeremy Rifkin: The end of work) / + 19 miljoner
  • 1994 / (Stanley Aronowitz & William DiFazio: The jobless future) / + 21 miljoner
  • 1962 / (The American Foundations on Automation and Unemplyment) / + 77 miljoner

Jag anar en invändning redan som heter i) "Lågavlönejobb" och ii) "fler jobb".

i) "Bara 1,8 procent av amerikanerna arbetar för minimilön, och mer än hälften av dem är yngre än 25 år. Det är alltså främst studenter smo får in foten på arbetsmarknaden för första gången, och sedan snabbt avancerar."

ii) "Det är riktigt att en del amerikaner har mer än ett jobb, 5,3 procent av de arbetande närmare bestämt. Men gissningarna om vilka de är och varför de har det är långt ifrån verkligheten./-/När man studerar statistiken visar det sig att sannolikheten att någon har flera jobb ökar ju högre utbildning de har. Sannolikheten är minst för dem som inte har high schoolutbildning och störst för dem som doktorerat. Den typiska dubbelarbetren är alltså inte en ensamstående mor som måste betala räkningarna, utan en lärare som ger extra kurser."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar