onsdag 19 augusti 2009

Skapa eller bevaka?

Botanisering på Johan Norberg sajt ledde sedan vidare till ännu en spännande artikel med namnet "Skapande eller bevakande Sverige?". Detta stod även att läsa om i hans bok "När människan skapade världen" men tyckte denna artikel väl sammanfattar de kollektivistiska anhängarnas galenskaper och brist på insikt (vilket ju torde vara samma sak... hmmmm....). Nå, citerar rakt av:

"Det är synd om Göran Persson. Han skulle vilja ge ökad frihet till det skapande Sverige, till näringslivet och företagen. Men det går inte så länge näringslivet är i förtroendekris. Så länge de bara sysslar med bubblor, bokföringsbrott och bisarra bonusar. Om inte näringslivet gör något åt de problemen, beklagar han, ”är det lite svårt för oss, att föra diskussioner om skattesänkningar”.


Med andra ord, eftersom en handfull företag har misskött sig, så ska Persson kollektivt bestraffa alla företag och förstöra Sveriges kreativa potential. Kom ihåg det nästa gång Göran Persson klagar över att det generella politikerföraktet ökar för att någon lokalpolitiker går på porrklubb eller någon minister låter skattebetalarna stå för kräftskivan.


Persson fäller krokodiltårar. Han vill utmåla näringslivet som en skock banditer, för då har han en ursäkt för att inte genomföra reformer som är svåra att motivera för facket och partiet. Jag tycker att han i stället skulle ha sagt till näringslivet, liksom Magnus Uggla sade till proggarna: ”Allting som ni gör kan jag göra bättre.” För det är inte bara i näringslivet som folk trixar och skor sig på andra.


Låt oss titta på fyra aktuella exempel:


1. Skandia klår pensionsspararna på överskottet?


Jovisst – men kommer ni ihåg engångsskatten som beslutades 1986, när socialdemokraterna konfiskerade 17 miljarder av pensionsspararnas pengar? Skandia tog bara pengar från sitt dotterbolag. Rövarduon Carlsson och Feldt gick in i andras bolag och bröt de avtal som dessa gjort med sina sparare.


2. IT-bubblan?


Jovisst – men vilka var det som tyckte att vi skulle bygga fast oss med bredband till Lappland för 80 miljarder? Inte var det näringslivet. Och hur var det med börsbubblan, hade politiker gjort bättre bedömningar än börsen? Jag tvivlar:


I mars 2000, när bubblan var som mest uppblåst, vet ni vad Göran Persson sade i Dagens Industri? Jo, ”köp mer aktier”. I september 2001, hade börsen halverats; då sade Persson till Dagens Industri: ”Köp när det står lågt.” I maj 2002 stod det lika lågt, och då sade Persson till FinansVision: ”Det är konstant köpläge.” Ett år senare hade börsen gått ned med ytterligare 25 procent.


3. Enorma direktörslöner och omotiverade bonusar?


Jo – i en handfull företag har det gått över styr, delvis därför att socialdemokraterna med OECD:s högsta ägarskatter systematiskt har försökt slå sönder det privata ägandet i Sverige. Men generellt har lönerna för chefer i privat sektor ökat med 28 procent mer än för de anställda under 90-talet; i offentlig sektor har de stigit med 40 procent mer!


4. Enron och andra fuskar med bokföringen?


Jovisst – men i jämförelse med politikernas budgettrixande framstår de som småsnattare. Det kan man se på EU:s stabilitetspakt, men också här hemma. Kommer ni ihåg valrörelsen 2002, med den undansmusslade promemorian från Finansdepartementets budgetavdelning som klagade över att det trixades med finanserna, inflationstakten och sjuktalen, för att regeringen skulle hålla sig under utgiftstaket?


När TT frågade förnekade Ringholm att det var så: ”Skulle vi skruva den här typen av uppgifter så skulle vi bara få problem i ett senare skede.” De fick problem i ett senare skede, och efter valet tvingades de omedelbart bryta alla vallöften om att biståndet skulle höjas, sjuk- och föräldraförsäkringen förbättras och stödet till de arbetslösa byggas ut.


Göran Persson kommenterade: ”Vi har gjort fel. Vi gör ständigt fel. Vi är människor.”


Ja, det är de, och för att klara utgiftstaket 2003 skjuter dessa människor upp decemberbetalningen av EU-avgiften till nästa år. ”Det är ett uppenbart regelbrott”, kommenterar talesmannen för EU:s budgetkommissionär.


”Vi har gjort fel. Vi gör ständigt fel. Vi är människor.”


Kapitalismen är till för att rensa ut misstag


Det finns alltså vanliga människor, giriga människor."



Då skall vi ha i åtanke att hon som nu tagit över efter Führer Goran i Der Partei är en person som är mer än sju resor värre, en kvinna helt utan begrepp, eller för att citera mitt favoritcitat som inte helt oväntat kommer från Johan Ingerö:


"Jag är nog en av bloggosfärens ettrigaste Sahlin-kritiker. Jag anser att hon är en politisk avelsprodukt, därtill svårartat banal och generande okunnig. Hennes intellektuella innehållslöshet toppas endast av hennes politiska dito. Hennes spetskompetens är att lägga huvudet på sned, utnämna "jätteviktiga" frågor och kräva att "något" görs."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar